Nieuws


Start nieuw seizoen

Het nieuwe seizoen is gestart op maandag 6 januari 2020.

Nieuwe leden kunnen zich op twee manieren bij ons aanmelden.

Bij voorkeur met het digitale aanmeldformulier.
Of met het papieren aanmeldformulier verkrijgbaar tijdens de bijeenkomsten.

  

Ars et Studium brochure    

 Nieuws start seizoen

 

Wintertentoonstelling Ars et Studium wederom een succes

dec 2019  dec 2019 2

 

Het was gezellig druk in de ateliers van Ars et Studium bij de opening van de Wintertentoonstelling in het Van Heeckerenhuis afgelopen woensdagavond. In haar openingswoord sprak wethouder Lia de Ridder (zorg, volkshuisvesting, cultuur, onderwijs, duurzaamheid en burgerparticipatie) over het enthousiasme dat van het werk afspatte en de enorme variatie in werk. Dit is een regelrechte weerspiegelingvan de vereniging, metjong en oud, vele nationaliteiten, enbeginnende en ervaren kunstenaars,die samensmelten tot eenkunstminnende en kunst-beoefenend geheel.


De wethouder kwam weliswaarnaar de opening met haar ‘cultuur’-hoed op, maar bij deze warme en actieve vereniging passen natuurlijk meer van haar hoedjes, zoals onderwijs en burgerparticipatie, en bij deze tentoonstelling ook duurzaamheid, met werken in het kader van het project ‘Plastic, What Else?’ waarover u veel kunt lezen in deze krant. Jeugdbegeleidster Neeltje Bangert, die daaraan werkt met haar jonge kunstenaars, werd ook nog eens extra in het zonnetje gezet. Omdat zij nu 15 jaar bij Ars et Studium bezig is, kreeg zij een bos bloemen van het bestuur en een warm applaus van de aanwezige kinderen met hun ouders. Omdat onze jeugdafdeling blijft groeien, beginnen we in januari met een derde kindergroep, vroeg op de woensdagmiddag en onder leiding van Susanne Banning. Voor meer informatie over deze groep en de andere studiebijeenkomsten die in januari weer beginnen, zie de website arsetstudium.nl. Hier vindt u ook het inschrijfformulier. Nieuwe leden zijn van harte welkom!

 


 

Wintertentoonstelling Ars et Studium december 2019


mei 2019 3

 

Boerderij bij Seljalandsfoss, IJsland. Acryl,
Maggie Westera 

Op woensdag 11 december om 20.00 uur is de feestelijke opening van de wintertentoonstelling van werk van de leden van de Wassenaarse amateurkunstenaarsvereniging Ars et Studium, in hun atelier in het Van Heeckerenhuis (1e etage), Van Heeckerenstraat. U bent van harte welkom om erbij te zijn en met ons een glas te heffen op het afgelopen seizoen en de vruchten ervan die te zien zijn in de tentoonstelling. Het openingswoord wordt verzorgd door wethouder Lia de Ridder.

 

De tentoonstelling is verder geopend van donderdag 12 t/m zondag 15 december, van 13.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis. De tekeningen, schilderijen en keramiek objecten zijn allemaal gemaakt door onze leden, jong en oud, zowel beginnende als gevorderde amateur  kunstenaars. Sommige werken zijn ook te koop: misschien een heel origineel kerstcadeau? Voor wie geïnspireerd raakt om zelf aan de slag te gaan: de informatiefolders liggen klaar bij de tentoonstelling. Meer informatie is te vinden op onze website www.arsetstudium.nl waar u zich ook kunt inschrijven als lid voor het nieuwe seizoen dat begint in de week van maandag 6 januari 2020. Wacht niet te lang, want vol is vol!


Nieuw in januari is onze derde jeugdgroep: op de woensdagmiddag, van 13:30 t/m 15:30uur, onder leiding van Suzanne Banning. Hier worden kinderen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar wegwijs gemaakt in de wereld van beeldende kunst in al haar facetten en leren ze hun eigen creatieve talenten te ontdekken en ontwikkelen. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ willen we een basis leggen voor een leven lang plezier aan kunst maken en kunst kijken. Zie de website voor meer informatie.

 

Winter exhibition of work by Ars et Studium December 2019

On Wednesday 17 December, at 8.00 pm, the festive opening of the winter exhibition by Ars et Studium will be taking place in its studios in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat (1st floor). You are warmly welcome to join us and raise a glass together as we celebrate our latest season’s work.

 

The exhibition is being opened by Alderperson for (among other things) Culture and Education, Lia de Ridder. The exhibition will be open from Thursday 12 to Sunday 15 December, from 1 pm to 5 pm (free entrance). All the drawings, paintings and ceramic objects have been made by our members, young and old, some beginners and some more experienced. For those looking for an original Christmas present, some of the work on display is for sale. If you feel inspired to take up art yourself, you can pick up information leaflets for the new season which starts during the week beginning 6 January 2020. More information is available on our website www.arsetstudium.nl, where you will also find the form to sign up as a member. Both beginners and experienced amateur artists are warmly welcome. But don’t delay as many groups are already full!

 

New in January is our third children’s group: on Wednesday afternoon from 1.30 to 3.30 pm, led by Suzanne Banning. Here children aged 6 to 12 can discover the world of art in all its diversity and find and develop their own creative talents. Under the saying ‘start as you mean to go on’ our aim is to lay a foundation for a lifelong enjoyment of creating and appreciating art. See our website for more information.

expo dec 2019 1

 

IJsschotsen (schaal), Glasfusie,
Charles van Steenderen de Kok


 

Bezoek museum De Lakenhal door de dinsdagavondgroep

(30-11-2019)

2 11 19 03


 

Tentoonstelling Ars et Studium december 2019

mei 2019mei 2019 2

 


 

Resultaten glasfusing met jeugdleden vrijdagmiddag

(1-11-2019)

31 10 19 0131 10 19 0231 10 19 0331 10 19 0431 10 19 0631 10 19 0731 10 19 0931 10 19 102 11 19 03


 

Resultaten glasfusing met jeugdleden woensdagmiddag

(30-10-2019)

31 10 19 0131 10 19 0231 10 19 0331 10 19 0431 10 19 0631 10 19 0731 10 19 0931 10 19 1031 10 19 0531 10 19 08


 

Onze voorzitter Maggie Westera genomineerd voor vrijwilliger van 2019.

(Tekst uit de Wassenaarse Krant van 16-10-2019)

Op vrijdag 11 oktober jongstleden werd in aanwezigheid van wethouder Lia de Ridder in een volle Warenar de vrijwilliger van het jaar 2019 bekendgemaakt. Het thema van de door de vrijwilligerscentrale Wassenaar georganiseerde avond was ‘vrijwilligerswerk en duurzaamheid’.

Natuurlijk verdienden alle 27 genomineerden het om gekozen te worden tot vrijwilliger van het jaar. Want wat zou onze samenleving zijn zonder de inzet van al die waardevolle vrijwilligers? Dat werd door de organisatie meermaals benadrukt.

Maar bij een verkiezing hoort natuurlijk een winnaar en de jury, onder voorzitterschap van Iris Oostlander, stond voor de moeilijke keuze om uit al die fantastische vrijwilligers een winnaar aan te wijzen. De winnaar werd uiteindelijk Jan Bruinsma, die was voorgedragen door de Zonnebloem Vlietstreek. Hij werd verkozen tot vrijwilliger van het jaar 2019, Jan Rijskamp, voorgedragen door WVV, werd tweede en Ellen Klaver-Asscheman, voorgedragen door een dorpsgenoot, werd derde. De winnaar ontving, behalve de ‘eeuwige roem’, een cheque van €500 ter besteding door de organisatie, die hem had voorgedragen.

  Vrijwilligers 2

 

De overige genomineerden waren: Koos van den Akker, Leny van den Akker, Leo Altorf, John Batteram, Aad van Brecht, Rina Gorter, Erica Harmsen, Sharon Immer, Max Jetten, Renate de Jong, Nicolette Kalsbeek, Sjaak Krosse, Didi van der Kruit, Claudia Obendrauf, Marijke Post, Jos Rijnbeek, Annemarie de Ruiter, Ruud Ruis, Ronald Taal, Lydia Wagner, Maggie Westera, Hugo Woudenberg, Janny Woudsma en Peter Woudsma. Zij ontvingen allen bloemen en een oorkonde als teken van waardering voor hun inspanningen als vrijwilliger.

Bij de ‘Make a difference award’, de aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers waren twee genomineerden: Yme Bartels namens tennisvereniging Oud Wassenaar en een groep jonge vrijwilligers, die de activiteitencommissie vormt van WZK, bestaande uit: Thom de Jong, Alex Vermeulen, Danique Hoogenboom, Gijs Ruigrok, Sam Louwrier, Cathelijn Bogers en Lydia Knevel. Beide genomineerden eindigden ex aequo als eerste en ontvingen een bedrag van €250 voor de vereniging, die hen genomineerd had.

De feestelijke avond werd opgeluisterd met een film gemaakt door Trébol producties, een voordracht door oud Shell-topman Jeroen van der Veer over duurzaamheid en een muzikaal intermezzo van Leny Ridderhof en Deka Wielenga. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel.

Foto's: Rita v.d. Holst.

maggie 2


 

Foto-impressie workshop "modern schilderen" voor Wassenaarse vrijwilligers onder leiding van Hans Gussekloo

(12 oktober 2019)

workshop schilderen 2019 1

 De deelnemers

 

eind resultaat workshop 2018

 De resultaten

 


 

Foto-impressie workshop "boetseren" voor Wassenaarse vrijwilligers onder leiding van Willeke Elderman

(12 oktober 2019)

workshop boetseren 2019 1

 De deelnemers

 workshop boetseren 2019 3

 De nog niet gebakken resultaten


 

Seniorenmarkt in de bibliotheek Wassenaar

Seniorenmarkt

Maggie en Elze tijdens de Seniorenmarkt op zaterdag 5 oktober 2019.

 

Interview van Midvliet TV met onze voorzitter Maggie Westera.

 


 

Start nieuw seizoen op 2 september 2019

(Maggie Westera, 28 augustus 2019)

Op maandag 2 september begint het nieuwe seizoen van studiebijeenkomsten. Na een mooie zomer waarin wij veel inspiratie hebben kunnen opdoen, gaan wij weer vol enthousiasme aan de slag met tekenen, schilderen, aquarelleren, etsen, boetseren en glaskunst. Voor de boetseergroep op de maandagavond is er een nieuwe begeleider: Gerda van den Bergh. Ze vindt het een leuke uitdaging om haar kennis over te dragen en de leden te enthousiasmeren over de vele mogelijkheden van klei. Als dit je aanspreekt, schrijf je in voor de maandagavond boetseergroep, er is nog plek!

taart large
Foto: Gerda van den Bergh met haar vogelhuisjes op de kunstmarkt 

 


 

Mini-operaproject

(Maggie Westera, 28 augustus 2019)

taart large
Op de foto zijn: v.l.n.r. Lauren, Madelina, Neeltje, Imke en Emmely

 

Ook dit jaar hebben onze jeugdleden onder begeleiding van Neeltje Bangert meegedaan aan het mini-operaproject in de tuin van het monumentale Baljuwhuis in Wassenaar. Op zondag 25 augustus konden de bezoekers van de opera de werken bewonderen van onze jeugdleden Julia Cardon, Lenya Croughs, Mark van Damme, Vera Dorsman, Lauren van Ekeren, Emmely Geels, Imke de Kievit, Madelina van Luijn en Islena Otterstedt, allemaal in de leeftijd 6 t/m 14 jaar.

 


 

Kleurrijke glaskunst met strakke vormen

(Uit: Leidsch Dagblad van 21-8-2019)

 

Heilig vuur

taart large

In de Leidse regio is de belangstelling voor kunstbeoefening groot. Heilig Vuur volgt regiogenoten die zingen, dansen, acteren, schilderen of op andere wijze cultureel actief zijn. Vandaag: glaskunstenaar Charles van Steenderen de Kok uit Wassenaar.

Kleurrijke glaskunst met strakke vormen

taart large
Charles van Steenderen de Kok ontdekte bij Ars et Studium hoe creatief hij met glas is.
FOTO MAARTEN BAANDERS

In zijn jonge jaren, en ook daarna nog, voelde Charles van Steenderen de Kok zich weinig geboeid door kunst. Maar wie de glazen kunstwerken ziet, die hij momenteel tentoonstelt in de expositie van Ars et Studium in de openbare bibliotheek in Wassenaar, zal dat nauwelijks kunnen geloven. Twee schaalachtige vormen vallen op door hun kleuren en evenwichtige vormen.

Op een dag zag hij een advertentie. Kunstenaarsvereniging Ars et Studium zocht een penningmeester. Dat leek hem leuk. Dat hij zelf geen kunst maakte was geen bezwaar.

,,De vereniging heeft meer dan 120 leden. We huren twee ateliers in een oud schoolgebouw. Het was er gezellig en ik zag dat de leden elkaar hielpen en adviseerden. In zo’n sfeer was het onvermijdelijk dat het bij mij ook begon te kriebelen. Maar tekenen, schilderen, boetseren, etsen, ik zag het allemaal niet zitten. Toen kwam ik op het idee glaskunst te maken. Dat is nu vijf jaar geleden.”

Hij begon met Tiffany, miniatuur glas-in-lood, maar dan met koperfolie als metaal. Zijn technische en wiskundige scholing en zijn werk als electrotechnisch ingenieur hebben zijn creatieve werk beïnvloed. Hij maakt abstracte vormen met veel vierkanten en rechthoeken. Een schilderij van Mondriaan stond model voor zijn eerste werk.

Als techniek koos hij voor glasfusion, het aan elkaar smelten van stukjes glas. Cursussen volgde hij niet. ,,Met vallen en opstaan heb ik mezelf ontwikkeld. Wel vond ik glasbewerkingstechnieken op internet. Ik gebruikte de pottenbakkersoven van Ars et Studium. In 2016 won de vereniging de Wassenaarse Cultuurprijs. Voor het geld konden we een glasoven kopen.” Inmiddels deelt Charles de oven met vijf anderen.

Vooraf maakt Charles nauwkeurige ontwerpen. ,,Dat is een beetje beroepsdeformatie. Vooral wiskundige vormen werk ik uit in strakke composities. Op een dag vroeg mijn vrouw iets voor in de woonkamer te maken. Zij houdt juist van onregelmatige vormen. Dat vind ik moeilijk, maar ik heb het toch gedaan. Het is rond en onregelmatig, maar op de bodem heb ik er toch een strak vierkant in aangebracht.”

Een ander schaalvormig werk van Charles op de expositie noemt hij zelf ’Wild gevormd’. Hierin heeft hij het vierkant, dat zijn houvast was, helemaal losgelaten.

De namen die hij zijn kunstwerken geeft duiden erop dat ze weliswaar abstract zijn, maar dat ze wel naar de werkelijkheid verwijzen. ,,Vorig jaar heb ik een werk gemaakt dat ik ’Berkhei’ noem, naar het duingebied tussen Katwijk en Wassenaar. Ik maakte het voor de tentoonstelling die we voor het 45-jarig jubileum van de vereniging hadden in Raadhuis De Paauw, met als thema ’Natuurlijk Wassenaar’.

Ik laat me leiden door wat ik leuk vind, door waar ik blij van word. Ik had nooit kunnen vermoeden dat dit in me zat.”

 

Maarten Baanders

 

Expositie Ars et Studium, openbare bibliotheek Wassenaar, t/m 9 sep. 2019

 


 

Tentoonstelling Ars et Studium in de Bieb


bieb 2019 1 klein

 

Wassenaar, Kleine Markt, olieverf, Joke v/d Willik

Van 15 juli t/m 9 september 2019 is werk van de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek in Wassenaar.
De werken die te zien zijn in de bibliotheek, zijn zeer verschillend, variërend van dieren in olie en acryl en landschappen in olie en aquarelverf, (waaronder ook werk van de onze jeugd), tot keramiek en glas.
Ars et Studium, de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars, heeft nog ruimte voor nieuwe leden. Schilderen, boetseren, tekenen, etsen, papier-maché... zeg maar allerlei vormen van beeldende kunst worden beoefend. De vereniging telt vandaag de dag meer dan 100 leden. Ze zijn van alle leeftijden, jong en oud. De leden zijn verdeeld over studiegroepen en ze worden begeleid door ervaren en geschoolde kunstenaars.
Meer werk van de leden is te zien op de website van de vereniging, www.arsetstudium.nl. Hier vindt u tevens informatie over de vereniging, de verschillende studiebijeenkomsten, en hoe zelf u lid kan worden en u eigen talenten op het gebied van de beeldende kunst kunt ontwikkelen. Tot ziens in de bibliotheek!
Voor meer informatie over de bibliotheek: www.obvw.nl

 

Ars et Studium summer exhibition in Wassenaar Public Library

From 15 July to 9 September 2019 you can see work from the Wassenaar society of amateur artists Ars et Studium in the Wassenaar Public Library during its regular opening times.
There is a wide variety of works, ranging from wildlife paintings in oil and acrylic, landscapes in oil and watercolour, to ceramics and glass fusion. The popular children’s groups are also represented.
Ars et Studium still has a few places for new members in its new season that begins after the summer. The 100 or so members, young and old, work in various study groups, using just about every medium you can think of: drawing, painting, etching, papier-maché, clay and glass, and all groups are led by experienced and trained artists.
You can see more work by the members on the society’s website: www.arsetstudium.nl. Here you can also find information about the various study groups and how to sign up for the new season and develop your own artistic talents. We look forward to seeing you in the library!
For more information about the library, go to: www.obvw.nl

bieb 2019 2 klein

 

Japanese vogels / Japanese birds. Ceramic, Henny Donker

 


 

Succesvolle tentoonstelling Ars et Studium

file 110 file 111
file 113


Hans van Amsterdam met Maggie Westera, voorzitters van Mimicri en Ars et Studium

De vereniging van amateur beeldende kunstenaars, Ars et Studium kijkt terug op een zeer succesvolle en goedbezochte tentoonstelling afgelopen weekend. In het kader van de samenwerking met andere culturele organisaties in Wassenaar, was de heer Hans van Amsterdam, voorzitter van de Wassenaarse toneelvereniging MIMICRI gevraagd om de tentoonstelling te openen. En dat hebben we geweten! In plaats van een keurig woord over de kunstwerken in de tentoonstelling, werden de aanwezigen getrakteerd op een gratis openingstoneelstuk in niet minder dan drie aktes. Met het sneuvelen van een zelf meegenomen schilderij, verklaarde onze Mimicri-collega de tentoonstelling op een zeer vermakelijke (en voor de meeste leden van Ars et Studium heel onverwachtse) wijze voor geopend. Waarvoor dank. Na de officiële opening konden de aanwezigen genieten van de zeer gevarieerde werken die te zien waren en inspiratie opdoen voor het komende seizoen dat na de zomer begint. Voor meer informatie over Ars et Studium en/of om in te schrijven voor het nieuwe seizoen, ga naar www.arsetstudium.nl. Voor meer informatie over Theatergroep MIMICRI, ga naar www.mimicri.nl.

 


 

Voorjaarstentoonstelling Ars et Studium mei 2019


mei 2019 3

 

Interieur, door Irene Minnoye, aquarel

U bent van harte welkom om de opening van de voorjaarstentoonstelling van amateurkunstenaarsvereniging Ars et Studium bij te wonen op woensdag 15 mei om 20:00uur in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2, Wassenaar. De leden van de vereniging tonen met trots hun werk van het afgelopen seizoen - schilderijen, aquarellen, etsen, keramiek en glas - en laten graag zien aan familie, vrienden en belangstellenden waar ze hun inspiratie vandaan halen.
Ars et Studium is blij om onderdeel te zijn van de rijke culturele gemeenschap in ons mooie dorp Wassenaar en is daarom zeer verheugd dat het openingswoord wordt verricht door de heer Hans van Amsterdam, voorzitter van Theatergroep MIMICRI.
De tentoonstelling is verder geopend op donderdag 16 t/m zondag 19 mei, 13:00-17:00uur. De toegang is gratis en er is werk te koop.
Voor meer informatie over Ars et Studium, of om in te schrijven als lid voor het komende seizoen in september, zie de website www.arsetstudium.nl.

 

Ars et Studium spring exhibition may 2019

You are warmly invited to the opening of the spring exhibition of work by amateur artist society Ars et Studium on Wednesday 15 May at 8 p.m. in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar. The members of Ars et Studium are proud to exhibit their work - paintings, watercolours, etchings, ceramics and glass - from the past season to family, friends and anyone else who is interested, and to show where they get their inspiration from.
Ars et Studium is very happy to be a part of the rich cultural community in our beautiful village and so is pleased that the exhibition will be opened by Hans van Amsterdam, chair of the local amateur dramatic society MIMICRI.
The exhibition is open from Thursday 16 to Sunday 19 May, from 1 to 5 p.m. Entrance is free and some of the works are for sale.
For more information about Ars et Studium, or to join for the coming season in September, see the website www.arsetstudium.nl . 
mei 2019 4

 

Interieur, door Ita Meyerink, olie

 


 

Tentoonstelling Ars et Studium mei 2019

mei 2019mei 2019 2

 


 

Opbrengst bijzondere tentoonstelling Ars et Studium

Begin maart hield kunstvereniging Ars et Studium een tentoonstelling met werk van haar oud-lid Coxje Gautier. Ter ere van dit bijzondere lid, die veel betekend heeft voor de vereniging, is bij de opening van de tentoonstelling het boetseerlokaal omgedoopt in ‘het Coxje Gautier Atelier’. Een deel van het veelzijdige werk van Coxje werd door de familie te koop aangeboden.
Het doet ons een genoegen te melden dat, samen met de verkoop van kunstboeken aan de leden van Ars et Studium, een totaalbedrag van €1.800,- kon overgemaakt worden naar de KWF Kankerstichting. Dank aan alle gulle gevers!

20190302 130636


IMG 5821aangepast

IMG 5822


IMG 5827

 


 

Tentoonstelling oud-lid Coxje Gautier

Coxje 2

Coxje 3

Coxje 1

De Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium heeft het genoegen u uit te nodigen voor een tentoonstelling van het werk van haar oud-lid

Coxje Gautier

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 2 maart om 13:00 uur en vindt plaats in het atelier van Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar.
De tentoonstelling is verder open op zaterdag 2 maart tot 17:00 uur en op zondag 3 maart van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Gedurende de 38 jaar dat Coxje lid was van de vereniging heeft ze veel en veelzijdig werk gemaakt, variërend van schilderijen en keramiek, tot papier-maché en speksteen, maar allemaal met haar unieke handtekening. Een deel van dit werk wordt door de familie van Coxje te koop aangeboden tijdens deze tentoonstelling. De opbrengst daarvan gaat naar de KWF kankerstichting.
Wij zien ernaar uit u te verwelkomen op deze bijzondere tentoonstelling. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze uitnodiging, bel dan gerust naar:
Maggie Westera, Voorzitter Ars et Studium, 06 1515 7317
of
Denise Gautier 06 2479 0500
Philippe Gautier 06 2861 6348

 


 

Kennismaking met schilder-, teken- en grafische technieken bij Ars et Studium

(Maggie Westera, 21 januari 2019)

Vlinder

Suzanne Banning, “Metamorfose” (naar het gedicht van Frank Eerhart), Monotype, 2018.

 

Voor alle mensen met het goede voornemen om in het nieuwe jaar iets creatiefs te doen, biedt amateur kunstvereniging Ars et Studium de perfecte gelegenheid te (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van tekenen, schilderen en grafisch technieken! Dit voorjaar kunt u profiteren van een maandagavond kennismakingslidmaatschap van acht weken, in februari en maart, voor maar €89,00. Daarna kunt u alsnog besluiten om vaste lid te worden, en anders eindigt de proeflidmaatschap eind maart, zonder verder verplichting.

 

Wat kunt u verwachten in die acht bijeenkomsten?
Studiebegeleider Suzanne Banning: “In principe kan men alles doen wat men wil op teken- en schildergebied. Ik houd veel van experimentele technieken, zoals bv met gouache & inkt en monotype op meerdere manieren. Linosnede behoort ook tot de mogelijkheden. Ik kijk per lid wat men wil, vraag ze om interessant beeldmateriaal te verzamelen, dat is belangrijk om te zien waar hun eigen interesses liggen die als uitgangspunt kunnen dienen.

 

”Leden kunnen individueel of klassikaal werken, ze kunnen tekenen, aquarelleren of schilderen met acryl, of verder onderzoeken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van bovengenoemde druktechnieken, collage en combinaties van dit alles. Het is spannend en leerzaam, maar vooral heel leuk om zo samen bezig te zijn!
De studielokalen van Ars et Studium zijn te vinden in het Van Heeckerenhuis (eerste verdieping), van Heeckerenstraat, Wassenaar. Inschrijven kan via het aanmeldformulier op de website www.arsetstudium.nl. Wacht niet te lang, want de eerste avond is al op maandag 4 februari.

 


 

Project Jeugdleden Ars et Studium “Op visite!”  @ Voorlinden (2)

 

 

 


 

Feest bij Ars et Studium

(Maggie Westera, 7 december 2018)

taart large
De Wassenaars vereniging van amateur beeldend kunstenaars Ars et Studium sluit haar jubileumjaar af met een vrolijke en inspirerende tentoonstelling met het thema ‘FEEST’. De vereniging bestaat dit jaar 45 jaar en dat hebben we gevierd met de leden door middel van o.a. extra uitstapjes en workshops. Met deze extra-feestelijke tentoonstelling willen we onze verjaardag nu vieren met een grotere kring en ook laten zien wat er allemaal gemaakt is in de studiebijeenkomsten van het afgelopen seizoen. Vandaar deze uitnodiging om langs te komen bij de opening van de tentoonstelling op woensdag 12 december om 20:00 in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar.
Na het openingswoord van vrij kunstenaar Huber Claassen is er volop gelegenheid om het werk van de leden te bewonderen onder het genot van een drankje en een hapje. Als u in het nieuw jaar zelf aan de slag wil gaan en uw eigen talenten op het gebied van de beeldende kunsten (her)ontdekken of verder ontwikkelen, is dit een uitstekend mogelijkheid om te zien wat Ars et Studium te bieden heeft; tijdens de opening kunt u ook even praten met de leden en de aanwezige studiebegeleiders. De tentoonstelling is verder open van donderdag 13 t/m zondag 16 december, van 12:00 tot 17:00 uur, de toegang is gratis en er is werk te koop.
Het jubileumjaar mag dan voorbij zijn, maar het verenigingsleven gaat gelukkig door, want het nieuwe seizoen bij Ars et Studium begint in de week van 7 januari 2019. Ga naar de website www.arsetstudium.nl om te kijken waar er nog plek is, en om in te schrijven.

 


 

45 jarig jubileum tentoonstelling Ars et Studium december 2018

Uitnodiging dec 2018.pub volle versietekst dec uitn 2018

 


 

Corinna leert mensen de taal van kunst

(Henk van Lierop, 28 november 2018)

Spontaan doen waar je goed in bent. Dat lijkt de wijze levensles van Corinna Voorham. Zij behoort tot de mensen die zo gelukkig zijn dat ze van hun hobby, zo niet passie, hun beroep konden maken.
Als kind viel zij al in de prijzen bij tekenwedstrijden. Op de middelbare school werd haar talent voor beeldende kunst onderkend. En dus was het een logische stap om daarna naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam te gaan.Nu verdient Corinna Voorham de kost als lerares tekenen aan het Rijnlands Lyceum in Wassenaar, de plaats waar zij geboren en getogen is. Binnenkort komt daar werk bij, als ze de amateurkunstenaars van Ars et Studium gaat begeleiden.
Alle aanleiding dus voor een bezoek aan haar woning in de Bijdorpstraat. Schilderijen in de huiskamer leren dat Corrina haar inspiratie vindt in de natuur, en dan komt het mooi uit dat ze vanuit Wassenaar met het gezin mooie wandelingen kan maken. De schilderijen zijn overigens niet te koop. Corinna is gehecht aan haar werk en daar mag niets van weg.
Ondanks haar aanleg ziet Corinna zichzelf niet als kunstenaar. Wel draagt zij haar vaardigheid graag over aan anderen. “Ik wil bij Ars et Studium, net als op school, mensen zo ver krijgen dat zij door de taal van de kunst het verhaal over zichzelf vertellen. Als dat lukt ben ik supertrots.”
Corinna begint op 8 januari bij de snel groeiende vereniging Ars et Studium met een nieuwe studiegroep tekenen en schilderen. De bijeenkomsten zijn steeds op dinsdagmorgen in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2 te Wassenaar. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website arsetstudium.nl of met het papieren aanmeldformulier dat verkrijgbaar is tijdens de bijeenkomsten.
IMG 9366k

 


 

Hans Gussekloo winnaar kunstprijs Ohmann Notariaat

Uit: De Wassenaarse krant van 7 november 2018

Hans Ohmann  Dit jaar bestaat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie 175 jaar. Daarnaast bestaat Ohmann Notariaat inmiddels ook alweer ruim een half jaar. Een mooie gelegenheid dus voor een feestje in de Wassenaarse molen. Als onderdeel van de feestelijkheden was door Ohmann Notariaat een prijs uitgeloofd voor het mooiste kunstwerk ‘met een notarieel tintje’. Meer dan 15 leden van Kunstgroep Wassenaar gingen de uitdaging aan en leverden eenkunstwerk in. Op deze zonnige zaterdag waren de kunstwerken uitgestald in de kamers van notariskantoor Ohmann en waren deze voor de bezoekers van de open dag vrij te bezichtigen. De bezoekers konden daarbij aangeven welk kunstwerk zij het mooist vonden. Iedereen was het erover eens dat de inzendingen van een hoog niveau waren. Aan het eind van de middag werd
de winnaar tijdens een feestelijke borrel bekendgemaakt. Het winnend kunstwerk was afkomstig van Hans Gussekloo, die een afbeelding van de notaris ‘met een knipoog’ schilderde. Op de foto wordt de winnaar door notaris Ohmann gefeliciteerd met zijn winnende bijdrage.

 


 

Foto-impressie workshop "modern schilderen" voor Wassenaarse vrijwilligers

(13 oktober 2018)

eind resultaat workshop 2018

 


 

Resultaten eerste dag jubileumworkshop etsen door Wierd Wagenmakers

jubileumworkshop etsen

 


 

Project Jeugdleden Ars et Studium “Op visite!”  @ Voorlinden (1)

 

 

Ars et Studium bestaat dit jaar 45 jaar! Om dit te vieren zijn de jeugdleden van Ars et Studium met hun begeleidster Neeltje Bangert in het kader van het project “Op Visite” bij museum Voorlinden geweest. Het was een unieke ervaring!


Na een aantal voorbereidende bijeenkomsten in de ateliers van Ars et Studium zijn de kinderen op excursie gegaan naar museum Voorlinden.


Tijdens de excursie, op woensdagmiddag 5 en vrijdagmiddag 14 september, kregen de kinderen een rondleiding door het museum. Het was bijzonder te zien hoe de kinderen de kunstwerken beleefden. De kunstwerken in Voorlinden doen een beroep op je verbeeldingskracht, vragen om interactie, geven inspiratie en beroeren je. Kortom uitdagend genoeg om kinderen te prikkelen om zelf creatief en kunstzinnig aan de slag te gaan.


Na de rondleiding kregen de kinderen dan ook een workshop aangeboden in het Educatie Atelier van het museum. De workshop werd door hun begeleidster van Ars et Studium, Neeltje Bangert begeleid en is ook door haar ontwikkeld. Het kunstwerk, een mozaïek op de vloer van het Educatie Atelier door Ger Korsmit, was aanleiding voor een beeldende activiteit. Hierbij konden de kinderen o.a. kleurenladders en verfstalen gebruiken om te komen tot een 2- of 3-dimensionaal beeld.


Het project “Op visite!” kwam tot stand op initiatief van Neeltje in samenwerking met Voorlinden en werd mede mogelijk gemaakt door extra ondersteuning vanuit het bestuur van Ars et Studium.


Nieuwsgierig geworden naar dit project en de resultaten, of ben je ook graag met kunst en cultuur bezig? Kijk dan op onze website www.arsetstudium.nl en/of onze facebook pagina. De kindergroepen zijn nu vol, maar je kan je weer inschrijven in december   

 voorlinden1
 voorlinden2

 


 

Jeugdlid Rover Kruseman Aretz wint eerste prijs

Opera 2018 1

Wassenaarse Mini Opera 2018 La Bohème.

 

Uitreiking van de 1e prijs kunstwerken t/m 13 jaar aan Rover Kruseman Aretz jeugdlid bij Ars et Studium op vrijdagmiddag 31 augustus in het atelier van Ars et Studium door het bestuur van de Stichting Mini Opera.

 

Op de foto v.l.n.r. Huber Claassen, Rover Kruseman Aretz, Astrid Dekker, Johan Stuurman

 


 

Jong talent bij de mini-opera in de tuin van het Baljuwhuis

Uit: De Wassenaarse krant van 29 augustus 2018
(Tekst: pr. Foto: Maarten Goossen.)

 

Bij de uitvoering van de mini-opera la Bohème op 26 augustus, waren er in de tuin van het Baljuwhuis kunstwerken te zien met als thema opera. Deze werken waren allemaal af–komsig van Wassenaarse jongeren. Onder de bezielende leiding van Frank Karremans (Rijnlands Lyceum) en Neeltje Bangert (Ars et Studium) hebben een elftal jongeren kunstwerken gemaakt. De reacies van het publiek waren onverdeeld enthousiast. Het is leuk te zien dat jongeren zo’n thema als opera kunnen oppakken en daar ieder voor zich een compleet eigen interpretaie bij hebben. De kunstwerken waren onderverdeeld in twee leefijdscategorieën, te weten ‘tot 14 jaar’ en ‘14 jaar en ouder’. Alle inzendingen waren af–komsig van het Rijnlands Lyceum en Ars et Studium. De uiteindelijke uitslag is, dat bij de groep tot 14 jaar Rover Kruseman Aretz met zijn keramiek en gedicht ‘het verdriet van de dichter Alfonso’ en in de groep 14 jaar en ouder Devina Uvage Don met haar schilderij ‘heel Parijs huilt’ de meeste stemmen kregen. De keuze was volgens vele bezoekers moeilijk omdat alles zo mooi was. De combinaie van jongeren en opera was vorig jaar voor het eerst en is ook dit jaar met groot succes voortgezet.

Opera 2018

Neeltje Bangert met haar leerlingen. 

 


 

Nieuw seizoen bij Ars et Studium

Nieuw seizoen sep 2018 1


Aan de slag met keramiek

Na een periode van vakantie, uitrusten en nieuwe inspiratie opdoen, begint het nieuwe seizoen bij de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars, Ars et Studium, op maandag 27 augustus. De vereniging verwelkomt nieuwe leden die het leuk vinden om hun talenten te ontdekken of verder te ontplooien op het gebied van o.a. tekenen, schilderen, etsen, boetseren/keramiek en glas(fusie). Onze wekelijkse bijeenkomsten zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde amateur kunstenaars en worden begeleid door een enthousiaste team van beroepskunstenaars. Er zijn nog enkele plekken vrij: vooral de schildergroep om maandagavond, boetseren op woensdagavond en de kinderkunstenaars (6 t/m 12 jaar) hebben nu nog ruimte voor nieuwe leden, maar wacht niet te lang met aanmelden, want vol is vol! Nieuwe leden zijn ook van harte welkom om gebruik te maken van het open atelier op de donderdagavond, om zelf aan de slag te gaan in een kleine maar gezellige groep, waar er onder meer wordt geëxperimenteerd met glasfusie. Voor meer informatie, te zien waar er nog plek is en om in te schrijven, kunt u naar de website www.arsetstudium.nl. U kunt ook komen kijken tijdens de bijeenkomsten in onze atelier op de eerste verdieping van het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar.
Tip: Benieuwd naar wat er allemaal gebeurt bij Ars et Studium? Neem dan een kijkje in het openbare bibliotheek Wassenaar, waar werk van de leden te zien is tot eind september.

 

New season at Ars et Studium

Following a summer of relaxation and inspiration, the new season at Wassenaar amateur artists’ society Ars et Studium is starting on Monday 27 August, in the Van Heeckerenhuis (1st floor), Van Heeckerenstraat, Wassenaar. The society welcomes new members who would like to discover or improve their artistic talents in our weekly sessions led by an enthusiastic team of professional artists. Many groups are already full, but there are still spaces in the Monday evening painting group, the Wednesday evening clay modelling/ceramics group and the Wednesday afternoon junior artists’ group (for children aged 6 to 12). You will find someone who can speak English in all the groups so don’t be put off if you don’t speak much Dutch, this is a great way to make friends and become part of society in Wassenaar. For more information, to see where there are still spaces, and to sign up, visit our website www.arsetstudium.nl. But don’t wait too long, as spaces are limited.
Tip: to get an idea of what we get up to in our weekly sessions, pop in to the Wassenaar public library where work by Ars et Studium is on display until the end of September. 
Nieuw seizoen sep 2018 2
Children’s art at Ars et Studium

 


 

Tentoonstelling Ars et Studium in de Wassenaarse Bieb

Expo bieb 2018

Van 23 juli t/m 23 september 2018 is werk van de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek in Wassenaar.

Dit jaar bestaat de vereniging 45 jaar, en de leden zijn gevraagd één van hun favoriete werkstukken, die ze bij Ars et Studium hebben gemaakt, beschikbaar te stellen. De werken, die te zien zijn in de bibliotheek, zijn zeer verschillend, variërend van portretten in olie en acryl en landschappen in olie en aquarelverf, tot etsen, krijttekening (door een van de jongste leden, 9 jaar), keramiek en glas. De vereniging telt vandaag de dag meer dan honderd leden, dus het werk in de bibliotheek is maar een kleine selectie, zeg maar een bloemlezing, van al het moois dat gemaakt is door de leden in de laatste 45 jaar.

Meer werk van de leden is te zien op de website van de vereniging, www.arsetstudium.nl. Hier vindt u tevens informatie over de vereniging, de verschillende studiebijeenkomsten, en hoe zelf u lid kan worden en u eigen talenten op het gebied van de beeldende kunst kunt ontwikkelen. Tot ziens in de bibliotheek!

Voor meer informatie over de bibliotheek: www.obvw.nl

 


 

Bezoek gemeentemuseum Den Haag

Op vrijdag 15 juni 2018 heeft de vrijdagmiddagschildergroep onder leiding van Hans Gussekloo het seizoen feestelijk afgesloten met een bezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag. Daar hebben ze genoten van een rondleiding door de moderne kunst in de vaste collectie van het museum, die eindigde natuurlijk bij de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Het was een leuke en leerzame middag en leverde veel inspiratie op voor het komende seizoen.

 gemeentemuseum 6 18  gemeentemuseum2 6 18

 


 

Cultureel Festival 26 mei 2018

180526 CultureelFestival 1

 


 

Wierd Wagenmakers ontvangt Gemeentelijke Legpenning

Uit de Wassenaarse krant van 16 mei 2018

 

Het was voor hem een totale verrassing maar tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling, ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Ars et Studium, kreeg Wierd Wagenmakers (74) uit handen van waarnemend burgemeester Frank Koen de Gemeentelijke Legpenning voor zijn verdiensten voor de Wassenaarse gemeenschap op het gebied van kunst en cultuur gedurende meer dan veertig jaar. Wierd is een veelzijdig kunstenaar en al die jaren stimuleert hij Wassenaarders om zelf kunst te maken of anders naar kunst te kijken. Dat deed hij vanaf 1977 tot zijn pensionering als leraar op het Rijnlands Lyceum en dat deed hij tegelijkertijd bij Ars et Studium. Hij helpt nog steeds anderen hun talent verder te ontwikkelen.
Zijn lessen worden immer druk bezocht en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Ook was hij twee jaar geleden een grote creatieve inspiratiebron bij het Pop-Up Atelier voor asielzoekers die in Wassenaar verbleven. Wierd heeft kunst en cultuur in Wassenaar een nieuwe dimensie gegeven waardoor de Gemeentelijke Legpenning hem dan ook meer dan terecht toekomt.

 

Wierd 40 jaar

 

 

Wierd: “Ik was volledig perplex en had het absoluut niet verwacht. Wat ik doe, doe ik omdat het andere mensen helpt. Ik doe wat nodig is. Cultuur is iets dat bij het dorp hoort. Het is mooi te zien hoe anderen zich ontwikkelen. Ik heb op dit moment weer leerlingen die echt heel goed zijn, die hele mooie dingen maken”. Wierd brengt zijn kennis maar wat graag over aan amateurkunstenaars van Ars et Studium en leert ze de kneepjes van het vak en het is mooi te zien en te horen hoe hij er nog steeds van geniet. Zelf bevindt hij zich maar wat graag in de natuur en lange (berg)wandelingen zijn voor hem een  inspiratiebron. Zijn aquarellen zijn levensecht met eigen accenten en nimmer abstract.

 

Over zijn aandachtspunten voor de komende jaren is Wierd duidelijk: “De komende jaren ga ik drie dingen doen. Ik ga goed op mijn lichaam letten en ga door met veel sporten, met name wandelen, schaatsen en fietsen. Ook wil ik de komende jaren wat meer met eigen werk bezig zijn. Ik ben aquarellist en etser en ik werk graag in de natuur maar ik blijf druk met het culturele leven en blijf doorgaan
om leerlingen meer over etsen bij te brengen en ook ga ik door met mijn schilderscursussen. Op dinsdag ets ik en op donderdag zijn de schilderscursussen. Tot slot blijf ik de komende jaren actief in mijn
moestuin. Dat is niet zoals vroeger een soort volkstuin, neen, mijn moestuin is anders dan anders en ik verbouw ook hele speciale dingen. Het is erg leuk om te doen”.

 

Tekst: Pieter jan Becker

Foto: René de Wit

 


 

JUBILERENDE KUNSTVERENIGING IN DE PAAUW

 

 
Werk in uitvoering door jeugdleden van Ars et Studium/Work in progress by young members of Ars et Studium

 

De Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium viert haar negende lustrum met een spetterende tentoonstelling in Raadhuis De Paauw. Opgericht op 28 mei 1973 door een bescheiden groep amateur kunstenaars in ons dorp, is de vereniging na 45 jaar sterker en levendiger dan ooit. De meer dan 100 leden, jong en oud, willen graag dat heel Wassenaar e.o. naar hun jubileumtentoonstelling komt kijken om te zien waarom ze nu zo enthousiast zijn over het maken van kunst in al haar facetten. De kunstwerken - aquarellen, schilderijen in olie en acryl, etsen, keramiek, glas en driedimensionale objecten -  zijn speciaal voor deze feestelijke tentoonstelling gemaakt, met als thema ‘Natuurlijk Wassenaar’. De tentoonstelling in De Paauw wordt geopend op dinsdag 8 mei om 16:00 door Wierd Wagenmakers, beeldend kunstenaar en viertig jaar studiebegeleider bij Ars et Studium! Jullie zijn van harte welkom om deze feestelijke opening bij te wonen. De tentoonstelling is verder geopend van 10 mei t/m 1 juni 2018 van donderdag t/m zondag, 12:00-16:00, toegang gratis.

200

 
Driedimensionale object, vrijdagmiddaggroep/Three-dimensional object, Friday afternoon group

ART SOCIETY CELEBRATES 45TH ANNIVERSARY WITH EXHIBITION IN DE PAAUW

The Wassenaar society of amateur artists, Ars et Studium, is celebrating its 45th anniversary with an exciting exhibition in Raadhuis De Paauw , Raadhuislaan 22 in Wassenaar. The society was founded on 28 May 1973 by a small but enthusiastic group of amateur artists, and now, 45 years later, it is stronger and livelier than ever before. The 100+ members, young and old, are keen for everyone in Wassenaar and beyond to see just why they are so enthusiastic about creating art in all its many forms. The works ¬– ranging from watercolours, oil and acrylic paintings and etchings, to ceramics, glass and three-dimensional objects – have been made specially for this festive exhibition, with the them ‘Naturally Wassenaar”. The exhibition will be opened by Wierd Wagenmakers, artist and teacher at Ars et Studium for forty years! The festive opening in De Paauw will take place on Tuesday 8 May at 4 p.m. and you are warmly invited to attend. The exhibition is open from 10 May to 1 June, Thursday to Sunday, from 12 noon to 4 p.m.

 

 
Trip Down Your Memory Lane

 


 

45 jarig jubileum tentoonstelling Ars et Studium mei 2018

ars 45ars 45 2

 


 

Foto-impressie eerste jubileum-workshop "monotype"

(Zaterdag 7 april 2018) 

workshop4  workshop5   workshop6
 workshop11  workshop12  workshop13
 workshop14  workshop15  workshop16
 workshop17  workshop18  


facebook

 

Copyright © 2014 t/m 2020 Ars et Studium
Webdesign: charles @ vansteenderendekok.nl